Stilte retraite op Terschelling

Wil je meer kwaliteit in je leven?

Stilte retraite op Terschelling met Vipassana en Zen

Herken je dat je zin hebt om je leven meer vanuit balans in te vullen? In deze stilte retraite op Terschelling kun je leren hoe je meer kwaliteit aan je leven kunt geven door vanuit meer bewustzijn te leven.

Deze meditatieretraite helpt je om verdieping en inzichten te bereiken die je mee terug neemt naar je dagelijkse leven. Het helpt je hoe je op ieder moment de stilte in jezelf kunt vinden, waardoor lichaam en geest in balans kunnen zijn. Met de natuur op Terschelling als leermeester. Leren aanwezig te zijn zonder verzet tegen wat er Nu is. Leven vanuit Presence, niet alleen op een meditatiekussen, maar vooral in het dagelijkse leven.

We faciliteren in deze retraite de optimale omstandigheden waarin je ondersteund wordt deze verdieping te kunnen ervaren. Dit doen we door de combinatie van inzichten en aanwijzingen voor het meditatieproces en veel oefenen in stilte. Ieder doet dit door ons begeleid in zijn of haar eigen tempo. Door de ervaring kan je dit in je dagelijkse leven gemakkelijker zelfstandig terugvinden en in verblijven.

“Presence” is aanwezig zijn. Dat vraagt stilte in jezelf, zodat je opmerkt wat er is.

In deze staat zijn je hersengolven gelijkmatig (Wij beginnen met de alfagolven). Zo ontstaat ruimte voor wat er is. Bijvoorbeeld ook voor creativiteit en kunnen nieuwe inzichten en ideeën naar boven komen en nieuwe oplossingsstrategieën zich ontwikkelen. Het effect is innerlijk overzicht, groei, een gevoel van verbonden zijn en enorm veel energie.

Presence ervaar je vanuit de stilte in jezelf. Zonder afhankelijkheid van de omstandigheden, zoals omgevingsgeluiden of apps of meditatiemuziek. Het moment volledig en helder te ervaren zoals het is, bevrijdt van welke gedachten- en gevoelspatronen dan ook.

De focus ligt vooral op het bewust oefenen.

De ervaringen in de stilte helpen je interne processen te begrijpen. De retraite draagt bij aan meer welbevinden, rust, overzicht en focus. Ook zorgen deze processen voor meer emotionele balans, vitaliteit, relativering, verbondenheid en meer vreugde in je leven. De inzichten in de oefeningen beïnvloeden neurologische en fysiologische veranderingen en lichamelijke gezondheid. Wij leren bijvoorbeeld ons zenuwstelsel en de pijnappelklier te ondersteunen.

Enkele elementen zijn:

 • Innerlijke stilte te ervaren waardoor je je makkelijker opent voor alles om je heen
 • Een diepere verbinding te ervaren met de natuur en daarmee met jezelf
 • Een ontspannen week met diepgaande impact op je dagelijkse leven
 • Van overleven naar leven te komen, waardoor het makkelijker is keuzes te maken die goed zijn voor jou en je omgeving
 • Een diepe tevredenheid in jezelf ervaren
 • Te ervaren hoe het is om vanuit stilte verbonden te zijn met elkaar zonder taal
 • Inzichten en verdieping in je eigen meditatieproces ervaren.

Enkel bouwstenen van het proces:

 • Beginnend bij de basis en vervolgens de verdiepingsstappen (jhanas) van Vipassana mediatie
 • Passieve transformatie/verandering (reparatiewerkzaamheden) (Zen)
 • Actieve cultivatie (levensoriëntatie)(Zen)

En vervolgens de (stapsgewijze) opening naar volledig bewustzijn

 • Zijn voorbij de eigen ego identificaties…
 • Zijn ervaren voorbij de vorm…
 • Zijn voorbij de ervaring.
 • BewustZijn

In het Zen noemen we het, “het sterven op het kussen”. Het klinkt misschien negatief maar het is een gevoel van bevrijding als al de ikjes zich oplossen.

Je hoeft niet super ervaren te zijn hiervoor. Enige meditatie-ervaring is voldoende mits je de bereidheid hebt om je in te laten in de ontdekking van je Zelf door behulp van stilte.

Wij willen je uitnodigen om voorbij oefeningen, jezelf op een authentieke, stille en verrassende wijze te leren kennen. Als je de ervaring kent en wil verdiepen of je bent nieuwsgierig naar deze innerlijke aanwezigheid, ben je van harte welkom in deze retraite.

Individuele begeleiding:

Om je in het proces optimaal te ondersteunen zullen we tijdens deze retraite korte begeleidingsgesprekken aanbieden. Persoonlijke aanwijzingen kunnen je ondersteunen om inzichten en verdieping in jouw persoonlijke meditatiebeoefening te brengen.
Op enkele momenten van de dag zijn er interactieve lezingen die geregeld op humorvolle wijze uitnodigen om inzichten over jezelf, je denken en handelen te vergroten.

Omdat wij willen aansluiten bij onze westerse denkwijze zullen wij de benodigde toelichting op een zeer toegankelijke wijze aanbieden. In combinatie met uitleg over de hersenen, boeddhistische Vipassana en Zen beoefening en oosterse psychologie wordt de onderbouwing zeer begrijpelijk aangeboden en met korte teksten, verhalen of metaforen aangevuld.

Opbouw van de Stilte retraite op Terschelling:

zondag 24 juli 2022

 • 17:00 ontvangst op het bootsterminal op Terschelling
 • 17:10 fietstocht naar de accommodatie in Hoorn
 • 18:30 gezamenlijk avondeten/diner
 • 20:00 begin van het programma.

maandag 25 t/m zondag 31 juli 2022

 • zit meditatie.
 • fietsen in stilte naar het strand.
 • op het strand in stilte verblijven, beweging en meditatie
 • ontbijt
 • gedurende de dag afwisseling van meditatie en loopmeditatie
 • begeleide meditatie
 • individueel middagprogramma met lunch in de natuur
 • interactieve lezing of voordracht en ruimte voor vragen
 • gezamenlijk avondeten in stilte
 • zit- en loopmeditatie afwisseling
 • mogelijkheid voor individueel gesprek met meditatieleraar

In de middagen heb je de ruimte om deze zelf in te vullen op een manier die aansluit bij je proces. Hiervoor kun je ook ondersteunende aanwijzingen ontvangen. De variatie van de natuur is rond onze accommodatie ongekend. Je kunt in het bos, op het strand, op de hei of in de duinen een plek vinden die je aanspreekt. Je mag jezelf alle ruimte geven om de natuur te ervaren.

Op de laatste zondag wordt in de ochtend de stilte verbroken en na het ochtendprogramma de retraite met de lunch afgesloten.

De instroomeisen voor deze retraite/training zijn:

 • deelname aan een Mindfulness avondtraining of,
 • een eerdere deelname aan een mindfulnesstraining of,
 • als je een Practitioner- of Masteropleiding bij Instituut Menz hebt gevolgd of,
 • als je elders een mindfulnesstraining hebt gevolgd en behoefde hebt aan verdieping of,
 • je bent een beoefenaar in meditatie of hebt meditatie ervaring.

Je hoeft geen meditatie expert zijn maar het is belangrijk dat je wel (enkele) ervaringen met mindfulness of meditatie hebt opgedaan. Wij nemen na je aanmelding contact met je op. Als je mee zou willen doen maar twijfelt of als vragen hebt, bel dan ook gerust met Bernd Jansen 06-40868519.

Datum

De Stilte retraite op Terschelling vindt plaats van 24 t/m 31 juli 2022
Het maximum is beperkt op 22 deelnemer en zal afhankelijk zijn van de groepssamenstelling op de beschikbare kamers.

Tarief en goede doel

Sommigen weten dat wij verbonden zijn aan meerdere kindertehuizen in Vietnam die wij structureel en substantieel steunen. Door de corona pandemie is de steun voor de Vietnamstichting ook dit jaar extra hard nodig. Naast de corona pandemie heeft Vietnam 2 jaar terug ook met een enorme overstroming te maken gehad waarvoor nog steeds veel geld voor de wederopbouw nodig is.
Daarom hebben wij bedacht dat wij de opbrengst van deze retraite voor 100% aan de kinderen in Vietnam willen schenken.
Hiervoor hebben wij het tarief voor deze retraite uit 2 delen samengesteld.
1. De kosten voor de accommodatie, het eten, drinken en de overnachtingen
2. Een bijdrage aan de Vietnamstichting

Het tarief voor een dubbele kamer met douche en toilet en vol pension bedraagt € 762,-
Voor een enkele kamer met douche en toilet en vol pension is het tarief € 953,- (beperkt aantal plaatsen).

Voor de bijdrage aan de Vietnamstichting denken wij aan een richtbedrag van € 350,- dat is € 50,- per dag voor de begeleiding en het onderricht.
Als dit bedrag een obstakel voor je is, neem dan gerust contact met ons op om te kijken wat mogelijk is.

Deze retraite-training is vrijgesteld van btw.
De kosten voor de boot en eventuele huur van een fiets zijn niet in het bedrag inbegrepen.
Meerkosten voor allergie- en dieetwensen worden met € 35,- p.p. door de accommodatie berekend i.v.m. de hogere kosten voor inkoop en meerwerk voor de keuken.

Corona maatregelen

Uiteraard houden wij ons aan de geldende corona maatregelen.  Wij hebben hiermee de afgelopen 2 jaar al zeer positieve ervaring op Terschelling gezameld.
Het was met elkaar relatief gemakkelijk om zich aan die 1,5 meter afstand te houden. De ventilatie in de oefenruimte is uitstekend geregeld en iedereen is gezond van de retraite weer naar huis gegaan. Dit jaar zullen waarschijnlijk een (groot) aantal mensen gevaccineerd zijn en kun je je laten testen voor het geval dat jij dit prettig vindt. Uiteraard vragen wij je als je klachten hebt niet aan de retraite deel te nemen. Tijdens de retraiteweek hebben wij verder geen contact buiten onze stiltegroep.
De medewerkers van de accommodatie op Terschelling hebben ons laten weten dat ze 100% gevaccineerd zijn.

Als je hierover vragen hebt, neem gerust contact met ons op: 06-40868519

Interesse?

meld je aan of neem vrijblijvend een optie voor de Stilte retraite op Terschelling

Begeleider

Deze retraite wordt begeleid door Bernd Jansen.  Suzanne Niemeijer ondersteunt het proces op de achtergrond.
Bernds beroepsachtergrond is onder deze link te vinden. Na een katholieke opvoeding heeft hij het boeddhisme als levensweg voor zich ontdekt. Hij heeft een leerweg in de boeddhistische scholen Hinayāna (Theravada) en Mahāyāna bewandeld. Onder anderen ZEN linie „Leere Wolke“ bij de ZEN-meesters Willigis Jäger en Doris Zölls. Jarenlange beoefening bij ZEN-meester Thich Nhat Hanh in de kloostergemeenschap Plum Village in Frankrijk en bij ZEN-meester Thay Phap An in het EIAB in Duitsland. Lid van de Theravada kloostergemeenschap Buddha Haus in de traditie en leer van Ayyan Kema.

Bernd beoefent Theravada Vipassana en Zen vooral in een westerse toepassing voor het dagelijkse leven.
Zijn wens is voorbij iedere geloofsovertuiging of methode, de wijsheid en diepere mogelijkheden van Vipassana en Zen op een westers manier toegankelijk te maken. Zodat mensen in het dagelijkse leven meer levenskwaliteit en levensoriëntatie kunnen ervaren. Dit omdat mensen die ervaringen in ‘Zijn’ maken en hierdoor inzichten opdoen die ze helpen op hun levenspad.

Suzannes beroeps achtergrond is onder deze link te vinden.
Suzanne heeft de laatste 20 jaar aan veel retraites van o.a. Thich Nath Hanh, Thay Phap An en Eckhart Tolle deel genomen en ze bestudeert en beoefent de spirituele leer van Rupert Spira.

Het ware spirituele pad is niet een pad dat ergens naartoe leidt. Het laat je stilstaan bij wie je bent.

– Nin Sheng –