Jongeren

NLP en jongeren

Door onze jongerenstichting hebben jongeren bij Instituut Menz in Arnhem een bijzondere plek gekregen. Wij zijn blij dat wij geregeld speciale NLP jongerenprogramma’s voor hen kunnen aanbieden. Jongeren zijn gebaat bij passende aandacht en ondersteuning. In een groep met andere jongeren leren we hoe zij bewuster en effectiever met zichzelf, anderen en hun omgeving kunnen omgaan.

Bijna iedere adolescent kampt met vragen rondom het leven, zoals: welk beroep moet ik kiezen, welke vrienden passen bij mij, hoe haal ik het examen. Vaak horen wij ook vragen zoals: hoe ga ik met spanningen om, hoe moet ik me in deze omgeving gedragen of hoe ga ik om met mijn huidige situatie?
Zij bevinden zich in een zoektocht naar de normen en waarden die bij hen passen.

Hoe mooi zou het zijn als jongeren gereedschappen en nieuwe inzichten aangereikt krijgen, zodat zij beter kunnen kiezen wat bij hen past? En dat ze leren effectiever te communiceren over dat wat hen bezighoudt? En dat deze inzichten ertoe leiden dat ze beter met spanningen kunnen omgaan. Misschien gaan ze zelfs voelen dat een hoop spanningen en irritatie – die vaak tot de bekende ruzies uitlopen – niet eens meer ontstaan.

Jongeren en gedrag

Experimenterend gedrag hoort in een gezonde ontwikkeling van de adolescentiefase. Iedere jongere zal het in meer of minder extreme vorm ervaren. In de training gaan we uit van de gedachte dat er geen goed of fout gedrag bestaat: wel gedrag dat minder effectief kan zijn. We willen jongeren leren dat er een verschil is tussen iets zijn en iets doen. Bijvoorbeeld: het niet leren voor het examen is misschien onverstandig, maar dat betekent niet dat je zelf onverstandig bent.

Vijfdaagse NLP jongerentraining in regio Arnhem Nijmegen

In de vijfdaagse NLP jongerentraining bieden we ongeveer 20 jongeren met verschillende achtergronden de mogelijkheid om essentiële stappen te zetten in hun ontwikkeling. Ze leren zichzelf en de eigen mogelijkheden beter kennen. Ze ontdekken dat ze vaak veel meer kunnen dan ze zelf denken. Ook dat ze deze ontdekking in de reële leefwereld kunnen omzetten.

Op een leuke, grappige en ook ontspannen manier reiken wij gereedschappen aan die hen helpen om in diverse situaties voor hen passende keuzes te maken. Wij ondersteunen jongeren om hun zelfvertrouwen te vergroten en leren hoe ze op een effectieve manier met spanningen kunnen omgaan, zodat ze makkelijker contact met anderen en zichzelf kunnen maken. Dit zal niet alleen thuis merkbaar zijn, maar ook op school en in andere situaties.

Doelgroep

  • Jonge mensen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar die geïnteresseerd zijn in effectievere communicatie en gemakkelijker (studie-)keuzes willen maken of rondlopen met existentiële vragen.
  • Jongeren  die misschien moeilijkheden hebben om keuzes te maken of niet weten hoe ze hun hoofd stil krijgen.
  • Of jongeren die op zich goed functioneren en toch de wens hebben met meer zelfvertrouwen de dingen te doen of juist dingen willen laten.
  • Ook zijn jongeren met een motivatiegebrek op leren welkom of jongeren die aanpassingsproblemen ervaren met hun hoge intelligentie.

Kortom, eigenlijk is deze training voor een brede groep jongeren geschikt.

Wel is motivatie en reflectief vermogen op het eigen handelen en denken noodzakelijk om aan de training te kunnen deelnemen. Een indicatie is een minimal opleidingsniveau vanaf niveau 3-4 mbo. Mochten hier twijfels over zijn, neem gerust contact met ons op!

Tarief NLP jongerentraining

Bijna gratis, maar niet vrijblijvend!
Onze intentie is iedere jongere de mogelijkheid te bieden aan zo’n training te laten deelnemen, ongeacht de eigen financiële middelen. In samenwerking met Stichting Klooster Huissen, wordt deze training uit maatschappelijke betrokkenheid gefinancierd. Dit wordt mogelijk gemaakt door donaties, het werk door de vrijwilligers, de ondersteuning van het klooster in Huissen en vrijwillige bijdragen van ouders.

Door deze samenwerking is het mogelijk dat de vijfdaagse training – op een kleine eigen bijdrage van € 35,– na – gratis wordt georganiseerd.
Indien u als privépersoon of organisatie dit werk wilt steunen is iedere donatie zeer welkom.

Opzet NLP jongerentraining

Vijf dagen met overnachting.

Enkele onderdelen:

  • Communicatie, hoe werkt dat?
  • Hoe ga ik goed om met emoties?
  • Hoe krijg ik voldoende zelfvertrouwen?
  • Wie ben ik en wat vind ik belangrijk?
  • Hoe kan ik omgaan met mijn eigen grenzen en die van anderen?
  • Hoe krijg ik mijn hoofd stil?

Werkwijze

Aan het begin van de training bepalen we met iedere jongere zijn of haar doel. Dit doel wordt meegenomen in hoe we het aanbod van de training opbouwen.

In de training wordt naast het doornemen van kleine stukjes theorie veel geoefend. Alles gebeurt in een veilige setting, zodat iedereen zich snel geaccepteerd voelt. Daar waar nodig zullen wij met ondersteunende aanpak werken. Naast trainingsactiviteiten voeren wij in de pauzes ook individuele gesprekken.

Er is in de hele training voldoende begeleiding aanwezig, ook ’s avonds, tijdens het eten en het avondprogramma. Een aantal begeleiders is ’s nachts ter plaatse om continue veiligheid te kunnen bieden en beschikbaar te zijn voor vragen.

Aan het eind van de training houden we een gezamenlijke evaluatie.

Locatie in de regio Arnhem Nijmegen

De vijfdaagse training vindt plaats in het klooster van Huissen in der regio Arnhem Nijmegen. Deze training is vrij van ieder geloof of levensbeschouwing. De reden dat wij het klooster kiezen is dat we hiermee een zeer fraaie accommodatie ter beschikking hebben. Er zijn mooie trainingszalen, een jeugdverblijf met slaapmogelijkheden en een grote tuin voor activiteiten, waar de jongeren ook ’s avonds van hun week kunnen genieten.

De trainingen

Op basis van de financiële mogelijkheden vanuit de stichting kunnen wij op dit moment een vijfdaagse jongerentraining in de zomervakantie en een driedaagse vervolgtraining in het na- of voorjaar aanbieden.

Het trainersteam

Ons team bestaat uit gemotiveerde trainers die zich op een natuurlijke manier met jongeren verbonden voelen, aangevuld door gasttrainers en een aantal ervaren medebegeleiders.

Interesse?

Neem gerust telefonisch contact met ons op via ons nummer in Arnhem 026 376 45 33, e-mail info@instituutmenz.nl of via het aanmeldformulier.