Voorbij het ego

Voorbij het ego

Leven vanuit vertrouwen en rust

Word jij gedreven door nieuwsgierigheid en interesse in wie je bent? En heb je de wens om een leven vol betekenis te leiden? Herken je dat mensen méér zijn dan hun gedrag laat zien? Dat brengt je waarschijnlijk ruimte en flexibiliteit in je relaties en communicatie. Je maakt keuzes die bij je passen. En toch blijf je een gevoel van lichte onrust in jezelf waarnemen:

  • Misschien komen er soms gevoelens op zoals ‘is dit het nou?’
  • Of dat je wel tevredenheid ervaart over je eigen leven, maar dat je je een beetje afsluit voor wat er in de ‘buitenwereld’ gebeurt.
  • Het kan ook zijn dat je je inzet voor een mooiere en eerlijkere wereld en dat het harde werken soms moe maakt.
  • En merk je dat je hoofd nooit ophoudt met verder zoeken… naar wat eigenlijk? Alsof het nooit goed genoeg is. Alsof er nog iets ontbreekt.

Je realiseert je dat nog meer kennis en nog meer doen die onrust niet zullen wegnemen. Je zou meer tevreden willen zijn met wat er is en rust ervaren in waar je bent.

Is dit herkenbaar voor je? En zou je het prettig vinden hierin ondersteund te worden? Dan is dit traject misschien wel voor jou bedoeld. Samen trekken we een tijdje op in de (levenslange) ontdekking van wat er gebeurt als je meer en meer leeft vanuit vertrouwen en rust.

Ruimte voorbij het ego

De leraar Eckhart Tolle definieert ego als de identificatie met gedachten. Daarmee bedoelt hij dat je de (onbewuste) gedachten in je hoofd voor waar aanneemt en daar je gevoel van eigenwaarde aan ontleent. De gedachten kun je zien als ‘de bril waardoor je de werkelijkheid waarneemt’. Je bewust worden van de bril en de ruimte ervaren als je die bril afzet, brengt een nieuwe werkelijkheid met zich mee.

Dan realiseer je je dat de functie van het ego is om jou te beschermen. Als je weet wie je in essentie bent, merk je dat er niets is dat beschermd hoeft te worden.

 

Video-uitleg: Voorbij het ego

 

Eerlijkheid en moed

We zijn gewend dat ons denken betekenis toekent aan wat er gebeurt met het oog op bescherming. Er is bewustzijn nodig om vrij te blijven van de interpretaties die het denken ons geeft. Dat vraagt om radicaal eerlijk tegen onszelf te zijn. Om aannames en concepten onder ogen te zien. En te ervaren wat er gebeurt als we die er laten zijn, zonder ze voor waar aan te nemen. Er is moed nodig om uit het verhaal te stappen dat ons hoofd maakt.

 

Drie realisaties van bewustzijn

Leven vanuit vertrouwen en rust is op ieder moment toegankelijk als je bewust bent. De westerse leraar in non dualiteit Rupert Spira spreekt over drie realisaties van bewustzijn.

Je eigen gedachten en gevoelens niet voor waar aannemen, noemt hij de belangrijkste eerste realisatie van bewustzijn. Het moment waarop je je realiseert, dat gedachten en gevoelens komen en gaan en dat jij degene bent die ze observeert, brengt enorme vrijheid.

Een belangrijke tweede realisatie is vervolgens de kwaliteit te kennen van dat bewustzijn. Dat is minder eenvoudig, want ons denken kan die kwaliteit niet waarnemen. Het vraagt te erkennen dat we in wezen al compleet en vervuld zijn. Niets hoeft anders te zijn dan dat het is. Dat is ons niet vanzelfsprekend duidelijk, omdat de ervaringen in ons leven vermengd zijn met onze ware aard. Een beetje zoals kleding ons het lichaam eronder doet vergeten. We hebben een beeld van onszelf opgebouwd met alle rollen en aannames over wie we zijn. Als we dat beeld loslaten, komen we in de stilte. Een toestand waar tijd en ruimte geen rol spelen. Dan ervaren we dat alles er al is.

Deze twee realisaties geven ons een nieuw fundament om vanuit te handelen en relaties aan te gaan. Als we leven vanuit vervulling hebben we van anderen niets meer nodig om gelukkig te zijn. In plaats daarvan brengen we onze kwaliteiten tot expressie. Dat is de derde realisatie en die duurt ons leven voort.

De opzet en inhoud

In het traject ‘Voorbij het ego’ zijn deze drie realisaties uitgangspunt. Het is geen training waarin we meer kennis opdoen die we vervolgens gaan oefenen. Wat we wel doen is alles te laten zijn, precies zoals het zich voordoet. Door te ontspannen in wie we zijn. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar bij nadere verkenning kan het best spannend zijn. Want wie ben je dan? En wat komt er los als je niets meer hoeft te doen? Als je volledig JA zegt tegen wat er is? Kun je dan toelaten wat naar voren komt zonder te willen oplossen of wegduwen?

Denk bijvoorbeeld aan de ontdekkingen die je doet in relatie tot anderen, in de keuzes die je maakt, in hoe je de wereld om je heen beleeft, in hoe je over jezelf denkt, in hoe je je lichaam ervaart en in wat je belangrijk vindt. Als je je realiseert dat je niets nodig hebt om te zijn wie je bent, sijpelt dat besef langzaam door in ieder gebied van je leven.

Dat kan heel concreet zijn. Om je een inkijkje te geven in wat er kan gebeuren:

  • Je zintuigen worden scherper, zodat de smaak van een aardbei een klein feestje is en de aanblik van iets moois je ontroert.
  • Je gaat dieper luisteren naar wat mensen echt zeggen.
  • Je wordt minder snel getriggerd, omdat je ervaart dat alles wat er gebeurt, jou dichterbij jezelf brengt. Goed of fout verliezen hun betekenis.
  • Het wordt makkelijk om de humor in te zien van allerlei situaties.
  • Strenge stemmetjes in je hoofd komen tot rust, waardoor je jezelf en anderen niet meer zo op de kop hoeft te zitten.
  • Je leert de signalen van je lichaam verstaan, zodat je aanvoelt wat nodig is, zowel voor jezelf als voor anderen.
  • Je ervaart vreugde over ogenschijnlijk kleine zaken zoals een fijn gesprek, lekker weer of een glimlach van iemand op straat.
  • Je hebt minder zorgen over wat zal komen of wat eerder was. Omdat je aanwezig bent in het moment en nog niet hoeft te weten hoe het verder zal gaan.
  • Je bent in staat het potentieel van jezelf en anderen wakker te kussen.
  • Je benut je invloed op de sfeer simpelweg door te zijn wie je bent.

Tijdens het gehele traject is er veel ruimte voor:

  • Uitwisseling met elkaar: wat kom je tegen in je dagelijks leven?
  • Zelfonderzoek: wat is mijn eerste reactie op een gebeurtenis? Hoe reageren lichaam en geest op triggers?
  • Lummeltijd: alleen en samen tijd doorbrengen zonder doel, zodat processen hun gang kunnen gaan.
  • Beweging: door het lichaam op verschillende manieren in beweging te brengen, vergroten we lichaamsbewustzijn en ontstaat fysieke ruimte
  • ‘Oefenen’: wat gebeurt er als ik laat zijn wat er is?
  • Geleide meditaties: ervaringen die in het lichaam liggen opgeslagen ruimte geven om los te komen.

Spreekt dit je aan? Je bent van harte welkom mee te doen. Door met anderen te praten, te onderzoeken en nieuwe inzichten op te doen, versterk je je proces enorm. Wat zich in de groep afspeelt, is een prachtige weergave van wat je ook in je leven ontmoet en daarmee een perfecte proeftuin.

 

“Geluk is simpelweg alles van moment tot moment precies laten zijn zoals het is.”

-Rupert Spira-

 

Begeleider

Dit traject wordt begeleid door Suzanne Niemeijer. Hier vind je meer over haar beroepsachtergrond.

Tijdens een recente sabbatical onderzocht ik wat er gebeurde als ik niet de plannen van mijn hoofd volgde, maar meeging met wat zich aandiende. Ik was geïnspireerd door de wetenschapper Bernardo Kastrup die vertelde hoe natuurlijk het is als we als onderdeel van de natuur meebewegen met het leven zelf. Het werd een prachtig jaar. Zeker niet altijd makkelijk. Het was een proces van niet weten en van onder ogen komen van diepere patronen. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld hoe mijn hoofd gewend was altijd een stap vooruit te zijn op waar ik was. Ik nam het waar, liet het toe zonder erin mee te gaan en was verbaasd hoe makkelijk het ook weer losliet. En ook oude angsten kropen vanuit mijn lichaam naar boven nu de rust er was om zich te tonen. Ik ervaarde ze heel fysiek. Soms gaven ze hun oorsprong prijs, maar het deed er niet zo toe.

Wat me blijft verrassen is hoe zacht en stil het wordt als ik toelaat wat er is. Ik ervaar het als een liefdevolle weg, waar niets weg hoeft of anders hoeft te zijn dan het is.

Het is zo vreugdevol en vruchtbaar. Ik heb het geluk dat ik mijn eigen ervaringen steeds heb kunnen verwerken in mijn werk met mensen. De lessen die ik leerde ondersteunden anderen in hun eigen weg. In allerlei verschillende vormen: in leiderschapswerk, in NLP-trainingen, in begeleiding van leraren en in individuele trajecten. Het traject ‘Voorbij het ego’ brengt alles van al die jaren zelfonderzoek samen.

Bronnen

Bronnen die ten grondslag liggen aan dit traject zijn inspiraties uit mijn eigen leven. Al sinds mijn adolescentie houd ik van de samenkomst van oude wijsheden – zoals de Advaita Vedanta en het boeddhisme – en de wetenschap. Onder andere Eckhart Tolle, Rupert Spira, Thich Nath Hanh, Otto Scharmer, Stephen Porges en Bernardo Kastrup zijn leermeesters die mij voeden en ondersteunen.

Locatie regio Arnhem Nijmegen

Dit traject vindt plaats in de passende omgeving van het voormalige klooster in Huissen (op korte afstand van Arnhem en Nijmegen). Zowel de ruimte waarin we zitten als de grote kloostertuin bieden heerlijke ruimte en rust.

Data

Het traject start op 28 september 2024

  • Blok 1  28, 29 september
  • Blok 2  22, 23, 24 november (met overnachting in het klooster)
  • Blok 3  18, 19 januari
  • Blok 4  22, 23 maart

Tarief

Het tarief voor het traject is €2495,-
Dit is inclusief twee overnachtingen in een eenpersoonskamer met ontbijt, lunch en avondeten, het lesmateriaal, lunchmaaltijden, koffie, thee, fruitsappen, fruit e.d.
Dit traject is vrijgesteld van BTW.

Interesse?

Meld je aan of neem vrijblijvend een optie voor het traject ‘Voorbij het ego’

Vragen

Als je mee zou willen doen en/of als je nog vragen hebt, bel gerust met Suzanne Niemeijer 06-24570832.