Heb jij de weg naar vrijheid al gevonden?

Heb jij de weg naar vrijheid al gevonden?

De afgelopen week is in heel Europa op verschillende dagen de vrijheid gevierd. Op 5 mei stonden we als land stil dat we al 79 jaar kunnen gaan en staan waar we willen. Vrijheid waar we ons lang niet elke dag bewust van zijn.
De Israëlische filosoof en geschiedkundige Yuval Harari vertelde in een recent interview dat  strijd en oorlog over beeldvorming en niet over feiten gaat. Wij hebben vaak last van de beelden die we collectief hebben verkregen. Als je het beeld hebt dat er niet voldoende land is, dan heeft dat meer impact dan het feit dat er wel genoeg land aanwezig is.
Als strijd niet over feiten gaat maar over beeldvorming, dan kunnen wij als wij de beelden veranderen, stoppen met strijden vertelde Yuval Harari.

We zijn ons vaak niet bewust van onze beelden waardoor we  automatisch reageren. De beelden die wij maken over onszelf of over anderen zorgt bij veel mensen voor onrust. Hierdoor maken we ruzie met anderen of geven ons zelf op de kop. Heb jij weleens strijd met jezelf(beeld)?
Zolang we ons hiervan niet bewust zijn, nemen deze patronen, gedachten en emoties ons over en belemmert dit een leven vanuit interne vrijheid.
We mogen ontzettend dankbaar zijn dat we fysiek kunnen gaan en staan waar we willen. Als we daarnaast ook van binnen vrij zijn is de vrijheid compleet. Bewustwording geeft deze vrijheid. Ook als individu.